Hemmaspats material och färger

Alla skapar en önskvärd stämning i sitt hemmaspa med material och färger som harmonierar med varandra. Det finns inte en rätt lösning och uttrycket "det är en smaksak" stämmer, när man ska planera en mysig och funktionell bastu- och badrumshelhet. Det mest lyckade resultatet fås när man väljer praktiska och hållbara inredningsmaterial som behagar en själv.

Den harmoniska stämningen som lugnar sinnet föds redan av naturkänslan i träytorna. Även vatten-, sten och eldelementen frammanar naturen i badutrymmena. Jordnära nyanser som trä, sand, sten och jord smälter väl in med varandra och är de rätta färgvalen för hemmaspat. De här färgerna är tidlösa och fungerar som lugn bakgrund till möjliga färgeffekter.

Genom att välja mörkare och mer nyanserad värmebehandlad asp eller ljus och lugn klibbal till lavarna respektive panelerna, kan man påverka stämningen ytterligare. Kombinationen av olika träslag ger variation i färgerna och med panelernas riktning reglerar man utrymmets dynamik. Indirekt belysning i lavarna framhäver former och träets yta, reflekterar från ytan och "mjukar upp" ljusets nyans. I badrummet skapar de lätt nyanserade glasväggen mer ljus och rymd. De öppnar även upp och förenar utrymmet till en spahelhet. 

I valet av färger till kakel och möbler lönar det sig att tänka på helheten. Nyanser av eld- och solrött, terrakotta, orange och gult värmer, mjukar upp och gör utrymmet mer intensivt. I motsvarande mån avkyls, formeras och vidgas nyanserna av vattenblått, turkost samt skogsgrönt. Vit färg ger utrymmet friskhet, renhet och ljus, och är således ett perfekt val om man önskar rymd och tydlighet.
 
Genom att skapa kontraster med olika ytmaterial och färger gör utrymmet trevligt och intressant. Materialernas naturliga egenskaper framhävs bäst då man kombinerar mjuka träytor med hårda sten-, kakel- och glasytor. Genom att kombinera lagom mycket ljusa och mörka ytor samt lugna och starka färger gör utrymmet till en personlig helhet. Det viktiga är färgernas och materialernas relation till varandra. Oftast belönas djärvheten och effektfulla lösningar i ytor och möbler i badutrymmena är på sin plats.

När man väljer material till hemmaspat är säkerheten och möjligheterna att rengöra särskilt viktiga faktorer. Träytornas och andra lättantändliga ytors säkerhetsavstånd till aggregatet ska tas i beaktande. Laveträets behandling med paraffinolja förlänger livslängden på träet, underlättar rengöringen och fördjupar träets nyans. Även panelade ytor bör behandlas med bastuskydd. Skyddet finns i olika färger och nyanser.

Vattenisolering av fuktiga utrymmen ska göras efter givna normer och rätt valda kakel gör utrymmet säkert och hållbart. Golvklinkret får inte vara halt och ska vara i rätt storlek för att avloppslutningen kan förverkligas. Stort kakel på väggarna gör att det finns mindre fogar att rengöra och ökar rymden. I ljust kakel med levande yta syns inte kalkfläckar så tydligt som i mörkt och jämnt. Blanka kakelytor reflekterar ljuset bra och skapar "spegelmässig" rymd. 

Säkerheten ökas med hjälp av glasdörrar och fönsterytor genom vilka hela hemmaspat vidgas till ett enhetligt utrymme och lätt kan övervakas.   Glasytan är lätt att hålla ren och den tål fuktväxlingar bra. Högklassiga lösningar och materialval betalar sig själva i bekvämlighet och livslängd.

Detaljerna kompletterar helheten. Genom att välja förenande element till hemmaspats samtliga rum, blir utrymmet följdriktigt och funktionellt. T.ex. kan bänkarna i bad- och relaxrummet ha samma nyans som bastulavarna. En enhetlig takpanelning från rum till rum samt bronsglasdörrar och -väggar som harmonierar väl med träytorna och mjukar upp belysningen, skapar en genomtänkt helhet. Aggregatets ånga och stenar framhävs mysigt tack vare aggregatlinsen. Den integrerade och belysta stävan blir kronan på verket för en visuell njutning. Mer bastuestetik kan skapas med ytor av dekorationssten och belysning med dimmer. Endast fantasin sätter gränser när du planerar och förverkligar ditt eget spa.

Text: Kristiina Sirén, Sunsauna Oy