Artikel: Hemmaspats rumsplanering, Simo Heikkilä

1. Möblering av rummet

Hemmaspat består av tre rum.
Hemmaspat bildas av tre utrymmen som till sin funktion kompletterar varandra: relaxrum, badrum och bastu.

Relaxrummet bör vara ett utrymme som lätt kan vädras och där det finns tillräckligt med klädkrokar för kläder och badlakan. En bänk med förvaringsmöjlighet fungerar som avsvalkningsyta och underlättar påklädningen. Närheten till gillestugan eller trädgården förbättrar självklart relaxrummets status. Separat wc bör finnas i anslutning till relaxrummet.

Badrummets enkla möblering och lugna färgsättning ökar dess trivsel. Om det finns tillräckligt med utrymme i badrummet, kan man förutom dusch också fundera på badkar. Den finska bastuns tre noggrant planerade, funktionella rummen tillsammans, gör bastubadandet till en avslappnande stund mitt i all brådska. Således är det motiverat att tala om ett hemmaspa.

Utgångspunkten för bastulavarnas planering ska vara rätt dimensionering. Måttprincipen ska vara samma som i en stol. De viktigaste faktorerna som påverkar sittkomforten är sitthöjden, sittdjupet och sittvinkeln. Lagom rundade kanter i lavarna ökar sittkomforten. På rätt dimensionerade lavar är det lätt att slappna av och njuta av värmen. 

2. Luftig bastu och badrum

Alltför ofta blir bastu- och badutrymmena för små och saknar fönster. Glasdörren mellan bastu och badrum gör att rummet känns större och förbättrar säkerheten.

Glasväggen med dörr sammankopplar bastu och badrum till en luftig helhet. Takpanelen som sträcker sig genom samtliga utrymmen, välgenomtänkt plattsättning och den fint belysta bastupanelen tillsammans, framhäver hemmaspats stämning. 

Från bastulaven kan du lätt överblicka badrummet genom glasväggen, vilket framkallar känslan av rymd och välbehag.

3. Bekväm och säker lave i ett nötskal 

  • Framför bastupallen reserverar man 250 mm i säkerhetsavstånd
  • Bastuns minimimått i djupriktning: fri uppstigningsyta 250 mm, pall 400 mm, nedre lave 460 mm, övre lave 540 mm, sammanlagt 1700 mm
  • Om bastuns djup är mindre än 1700 mm, kan övre lavens höjd vara max 1050 mm.

Sun Saunan mitoitusohjeet on tehnyt Simo Heikkilä.Sittdjupet påverkar sittvinkeln. Om övre laven inte är tillräckligt djup, måste bastubadaren spänna ryggen och då kan man glömma njutningen. Genom att öka sittdjupet kan man lätt ändra sittställningen. Sittlavens djup bör vara minst 540 mm.

Då fotlaven har dimensionerats rätt, kan man röra avslappnat på benen. Fotlavens minimidjup är 460 mm. Djupet är lagomt även när man vilar fötterna på forstödet.

Sitthöjden - Bekväm sitthöjd, avståndet mellan fotlaven och sittlaven är 400- 430 mm.

Sittvinkeln - Ryggstöd som är på rätt höjd och har rätt lutning, stödjer ryggen och förbättrar sittkomforten. Korsryggens stödpunkt är normalt 150-170 mm från sittytan. 

Sun Saunan mitoitusohjeet on tehnyt Simo Heikkilä.Uppstigningsyta - Framför bastupallen bör det finnas fri golvyta för åtminstone fotbladen, d v s. 250-300 mm. Utan den här ytan måste bastubadaren luta sig mot dörren och då är risken att bastupallen välter.

En bra bastupall är 400 mm djup, alltså är utrymmet för pallen och uppstigningsytan minst 650 mm. Benen på pallen bör vara så långt ute på kanten som möjligt. På den här pallen är det säkert att kliva upp på nedre laven, vars höjd är 630 mm (övre lave 1050 mm).

Om lavehöjden är över 1050 mm, är säkraste lösningen en 2-stegs pall. Djupet på den här pallen är vanligtvis 550 mm, alltså tar den tillsammans med uppstigningsytan sammanlagt 800 mm av djupet.

Text och bilder:
Simo Heikkilä, inredningsarkitekt SIO, 12.7.2005